Novela Vinařského zákona - opatření proti falšování vín

09.10.2015 12:31

Ministr zemědělství Marian Jurečka představil dnes (9. 10. 2015) na tiskové konferenci návrh novely Vinařského zákona č. 321/2004 Sb., o vinohradnictví a vinařství, která má zamezit falšování a pančování vín. Návrh se týka segmentu sudových i lahvových vín.

 

Segment sudových vín:
1. Dovozci sudového vína budou mít povinnost:

  • po dobu 10 dnů od dovozu musí víno ležet bez technologických úprav ve skladu dovozce
  • do 12 hodin nahlásit dovoz na dozorový orgán
  • nahlásit do kterých provozoven víno distribuují

Úředníci dozorového orgánu pak během lhůty 10 dnů dovozce navštíví, odeberou vzorky. Po uskutečnění rozborů vína, pak rozhodnou zda může jít na trh.


2. Stáčení sudového vína:

  • jsou zachovány KEG sudy
  • na KEG sudech bude kontrolní páska (přiděluje ÚKZÚZ)
  • povede se Evidenční kniha, proti číslu na kontrolní pásce (kdo, kdy, čím naplnil, k jakému číslu kontrolní pásky)
  • na KEG plnohodnotná etiketa - tak aby bylo jasné kdo a čím keg plnil

Moravští a čeští vinaři, kteří vyrábí sudové víno z domácí produkce hroznů, nebudou mít tuto povinnost (ponechán stávající stav).

3. Mista prodeje:
Definovány podmínky:

  • uskladnění do 18st c
  • stáčeno v ochranné atmosféře, nebo s přídavkem do 20% CO2

Všehna opatření sledují vystopovatelnost, kdo uvedl falšované víno na trh.

Segment lahvových vín

  • použití záklopky je dobrovolné (horní kruhová plocha záklopky nebo šroubového uzávěru bude značena výsečí ze známého loga Vína z Moravy, vína z Čech v podobě skleničky v národních barvách)
  • velikost písma na etiketě, informující, že víno bylo vyrobeno z hroznů domácí produkce, bude mít nově velikost min. 2,4 mm

Celý záznam tiskové konference zde: http://www.ceskatelevize.cz/porady/10101491767-studio-ct24/215411058061009/ od 53 min.

Zpět

Kalendář akcí

Termíny vinařských akcí 2018 v Nosislavi

23.11.2017 15:59

Mladá vína 2017 Nosislav

04.11.2017 15:00

Výstava vín přírodního parku Výhon Nosislav - 10. září 2017

10.09.2017 14:00
Všechny články

Anketa

Budete biologicky odbourávat kyselinu jablečnou u letošních červených vín?

Celkový počet hlasů: 278

Předpověď počasí: