Změna vinařského zákona - podrobněji
06.09.2011 14:39
Jak jsme vás již informovali v předcházející novince, dne 30.8. 2011 vyšel ve Sbírce zákonů zákon č. 256/2011 Sb., kterým se mění zákon č. 321/2004 Sb., o vinohradnictví a vinařství ve znění pozdějších předpisů. Podívejme se nyní blíže na nejdůležitější změny.
Změnila se kategorizace tichých vín dle cukernatosti moštu (°NM), takto:
Vína bez CHOP/CHZO
- 11 °NM –víno (dříve stolní víno)
Víno s CHZO
- 14 °NM – zemské víno
Vína s CHOP
- 15 °NM – jakostní víno
- 19 °NM – jakostní víno s přívlastkem kabinetní
- 21 °NM – jakostní víno s přívlastkem pozdní sběr
- 24 °NM – jakostní víno s přívlastkem výběr z hroznů
-
27 °NM – jakostní víno s přívlastkem výběr z bobulí
– ledové víno (-7 °C na keři)
– slámové víno (3 měsíce palach, sláma) - 32 °NM – jakostní víno s přívlastkem výběr z cibéb
(převzato od Ing. Mojmír Baroň, Ph.D.)
Co znamená CHZO a CHOP
CHOP (Chráněné označení původu) – 100 % hroznů pochází výlučně z uvedené zeměpisné oblasti a v této zeměpisné oblasti probíhá výroba , je-li uvedena podoblast, musí z ní pak být nejméně 85 % hroznů a zbývajících 15 % z oblasti.
CHZO (Chráněné zeměpisné označení) – nejméně 85 % hroznů pochází výlučně z uvedené zeměpisné oblasti (zbylých 15 % z druhé oblasti v ČR, ne ze zahraničí!) a v této zeměpisné oblasti probíhá výroba (do 31.12. 2012 výroba kdekoliv v ČR).
Logotyp CHOP a CHZO:
Více o označování vína podle nových právních předpisů zde:
Kalendář akcí
-
02.03.2024 10:00
Výstava vín Nosislav 2024
-
25.11.2023 15:00
Mladá vína 2023 Nosislav - sobota 25. listopadu 2023
-
10.01.2023 11:10
Výstava vín Nosislav 2023
Novinky
-
26.02.2024 22:59
Zveřejněny bodovací archy a katalog 2024
-
08.03.2023 14:09
Zveřejněny bodovací archy a katalog 2023
-
08.03.2023 11:55
Pronájem 4 chladícíh boxů a 4 vyplachovaček na víno
Užitečné odkazy
- Ekovín Rréva vinná - Choroby a škůdci
- Encyklopedie škůdců
- Staré odrůdy ovoce
- Vína z Moravy
- Vinařský obzor - časopis
- Vinařský zákon 321/2004 sb.
- Výživa rostlin - multimediální učebnice
- WINE.cz
- Aktualní stav cukru, kyselin, PH, asimil. dusíku v různých odrůdach révy vinné
- Pěstování révy vinné - Pavel Pavloušek (Google books)
- Mužácký soubor ŠVARCAVAN Nosislav